Escola Joan Salvat Papasseit. Ampliació i reforma
Localització: Avinguda Caldes de Montbuí nº3-5, Mollet del Vallès. Vallès Oriental
Data projecte / execució: 2008-2009
Promotor: Departament d’Ensenyament i GISA
Superfície: obra nova 1844 m² reforma 1822 m² urbanització 4969 m²
Arquitectes: Lucia Feu
Col.laboradors: Eva Escrich -arquitecta- Ferran Bermejo -estructura- Josep Vila -pressupost i ESS- Quadrifoli S.L. -instal.lacions, llic. ambiental i certificació energètica- Geolog -estudi geotècnic-
Pressupost contracte: 4.708.669,46 €
Antecedents de partida i dades d’entorn
El CEIP Joan Salvat Papasseit es troba situat a l’avinguda Caldes de Montbui nº 3-5, al barri de la Plana Lledó de Mollet del Vallès. L’edifici es va construir l’any 1976.
La reforma i ampliació es proposa en el solar principal on s’ubica actualment el centre, propietat de la Generalitat de Catalunya, ja que actualment l’edifici destinat a Educació Infantil es troba en un altre solar, i cal integrar-lo al mateix solar on ara es troben els edificis de Primària.
El programa de necessitats és el d’un Centre d’Educació Infantil i Primària de 2 línies (450 alumnes), el qual consta de les següents àrees: educació infantil, educació primària, gimnàs, administració i altres serveis.
L’objecte del projecte és la reforma i ampliació del centre perquè l’equipament docent actual s’adeqüi a les necessitats funcionals facilitades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. I per tal de dur a terme aquesta adequació es proposa de reformar l’edifici principal per ubicar-hi l’educació primària i l’administració; enderrocar l’edifici petit degut a les deficiències estructurals i constructives, i de la impossibilitat de complir Normatives, i construir-hi un edifici més de nova planta per ubicar-hi l’educació infantil, menjador, gimnàs i vestidors.
La reforma de l’edifici principal comporta una sèrie d’intervencions per adequar-lo a la Normativa Vigent (tramitació de llicència ambiental, compliment de Normativa contraincendis, accessibilitat, adequació d’instal.lacions ). També s’han detectat patologies constructives. Per tant es tracta de fer una reforma integral d’aquest edifici: solució de patologies, adequació a la Normativa vigent bàsicament en material de protecció contraincendis i instal.lacions, i la reforma en quant a distribucions per tal d’encaixar d’una forma òptima el programa funcional de l’edifici.
El projecte contempla el tractament de l’espai exterior per adequar-lo a la nova configuració arquitectònica de la parcel.la i al nou programa.
Descripció i justificació de la solució adoptada.
Els requeriments del programa funcional, l’estudi de patologies dels edificis existents i les condicions del solar i l’entorn han estat l’origen de la proposta, la qual es genera a partir del desenvolupament dels següents temes:
– La reforma integral de l’edifici principal optimitzant la seva tipologia arquitectònica d’aulari que distribueix aules, vestíbuls i patis i aplicant solucions constructives i d’instal.lacions que millorin l’eficiència energètica: tot solucionant patologies, adequant-lo a la Normativa vigent bàsicament en materia de protecció contraincendis i instal.lacions, i modificant les distribucions per encaixar d’una forma òptima el programa funcional de l’edifici.
– Proposta d’ampliació a partir d’una sèrie de volums en planta baixa que fan façana a l’Av. Caldes de Montbui. Aquests edificis s’organitzen al voltant d’un atri central de circulació; el porxo-atri s’amplia o redueix en funció de les entrades i els edificis, deixa penetrar el jardí i pot ser cobert o descobert.
– Replanteig d’accessos i circulacions generals: El porxo és un element important que uneix i qualifica els espais que recorre, donant èmfasi a l’entrada dels diferents espais de centre. S’ha reubicat l’accés principal per així unificar l’accés a l’escola de tots els nens (infantil i primària), tot accedint a un espai porxat comú. A més a més, els edificis nous s’estructuren al llarg d’un porxo longitudinal que uneix l’edifici existent i les pistes, i dóna accés als diferents espais ubicats en aquests edificis. També es proposa un accés específic per la cuina que dóna a un pati de servei.
– Protecció i conservació dels exemplars de plàtan i tractament dels espais exteriors: El projecte contempla la conservació dels exemplars de plàtans que vorejaven l’antic torrent. Sota aquests arbres situem els jardins d’educació infantil.