Vés al contingut

Escola Joan Salvat Papasseit. Ampliació i reforma

15 Setembre 2009

Localització: Avinguda Caldes de Montbuí nº3-5, Mollet del Vallès. Vallès Oriental
Data projecte / execució: 2008-2009
Promotor: Departament d’Ensenyament i GISA
Superfície: obra nova 1844 m² reforma 1822 m² urbanització 4969 m²
Arquitectes: Lucia Feu
Col.laboradors: Eva Escrich -arquitecta- Ferran Bermejo -estructura- Josep Vila -pressupost i ESS- Quadrifoli S.L. -instal.lacions, llic. ambiental i certificació energètica- Geolog -estudi geotècnic-
Pressupost contracte: 4.708.669,46 €

Antecedents de partida i dades d’entorn

El CEIP Joan Salvat Papasseit es troba situat a l’avinguda Caldes de Montbui nº 3-5, al barri de la Plana Lledó de Mollet del Vallès. L’edifici es va construir l’any 1976.

La reforma i ampliació es proposa en el solar principal on s’ubica actualment el centre, propietat de la Generalitat de Catalunya, ja que actualment l’edifici destinat a Educació Infantil es troba en un altre solar, i cal integrar-lo al mateix solar on ara es troben els edificis de Primària.

El programa de necessitats és el d’un Centre d’Educació Infantil i Primària de 2 línies (450 alumnes), el qual consta de les següents àrees: educació infantil, educació primària, gimnàs, administració i altres serveis.

L’objecte del projecte és la reforma i ampliació del centre perquè l’equipament docent actual s’adeqüi a les necessitats funcionals facilitades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. I per tal de dur a terme aquesta adequació es proposa de reformar l’edifici principal per ubicar-hi l’educació primària i l’administració; enderrocar l’edifici petit degut a les deficiències estructurals i constructives, i de la impossibilitat de complir Normatives, i construir-hi un edifici més de nova planta per ubicar-hi l’educació infantil, menjador, gimnàs i vestidors.

La reforma de l’edifici principal comporta una sèrie d’intervencions per adequar-lo a la Normativa Vigent (tramitació de llicència ambiental, compliment de Normativa contraincendis, accessibilitat, adequació d’instal.lacions ). També s’han detectat patologies constructives. Per tant es tracta de fer una reforma integral d’aquest edifici: solució de patologies, adequació a la Normativa vigent bàsicament en material de protecció contraincendis i instal.lacions, i la reforma en quant a distribucions per tal d’encaixar d’una forma òptima el programa funcional de l’edifici.

El projecte contempla el tractament de l’espai exterior per adequar-lo a la nova configuració arquitectònica de la parcel.la i al nou programa.

Descripció i justificació de la solució adoptada.

Els requeriments del programa funcional, l’estudi de patologies dels edificis existents i les condicions del solar i l’entorn han estat l’origen de la proposta, la qual es genera a partir del desenvolupament dels següents temes:

– La reforma integral de l’edifici principal optimitzant la seva tipologia arquitectònica d’aulari que distribueix aules, vestíbuls i patis i aplicant solucions constructives i d’instal.lacions que millorin l’eficiència energètica: tot solucionant patologies, adequant-lo a la Normativa vigent bàsicament en materia de protecció contraincendis i instal.lacions, i modificant les distribucions per encaixar d’una forma òptima el programa funcional de l’edifici.

Proposta d’ampliació a partir d’una sèrie de volums en planta baixa que fan façana a l’Av. Caldes de Montbui. Aquests edificis s’organitzen al voltant d’un atri central de circulació; el porxo-atri s’amplia o redueix en funció de les entrades i els edificis, deixa penetrar el jardí i pot ser cobert o descobert.

Replanteig d’accessos i circulacions generals: El porxo és un element important que uneix i qualifica els espais que recorre, donant èmfasi a l’entrada dels diferents espais de centre. S’ha reubicat l’accés principal per així unificar l’accés a l’escola de tots els nens (infantil i primària), tot accedint a un espai porxat comú. A més a més, els edificis nous s’estructuren al llarg d’un porxo longitudinal que uneix l’edifici existent i les pistes, i dóna accés als diferents espais ubicats en aquests edificis. També es proposa un accés específic per la cuina que dóna a un pati de servei.

Protecció i conservació dels exemplars de plàtan i tractament dels espais exteriors: El projecte contempla la conservació dels exemplars de plàtans que vorejaven l’antic torrent. Sota aquests arbres situem els jardins d’educació infantil.

 

 

 

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: